6 odborných tipů, jak užívat kolagen

Není vždy snadné přijít na to, jak začít skolagenovými doplňky a jako je nejlépe začlenit kolagen do své rutiny. Vybrali jsme ty nejlepší rady, na co si dát pozor při výběru správného kolagenu io zahájení rutiny doplňování kolagenu.

Vždy si vyber kolagen s vitamínem C 🍋
Tvé tělo nedokáže účinně produkovat kolagen bez vitaminu C. Vitamin C je schopen podporovat produkci fibroblastů, má tendenci poškozovat kolagenovou DNA a regulovat syntézu kolagenu nebo cestu, ve které se kolagen tvoří. Vitamin C je klíčovým kofaktorem syntézy kolagenu a elastinu, která dodává pokožce mladistvý vzhled. Vitamin C však může převzít i ochrannou úlohu, tím, že stabilizuje kolagen, díky svým antioxidačním vlastnostem, a tím pomáhá neutralizovat poškození volnými radikály, které jsou hlavním zdrojem degradace kolagenu a poškození DNA. Avšak tvé tělo nedokáže vytvořit vitamin C, musí ho přijímat denně a proto odborníci doporučují najít kolagenový produkt s tímto antioxidantem. Ať už chceš zlepšit vzhled své pokožky nebo zlepšit stav tvých kloubů, všechny kolageny od ORINU obsahují vitamín C.

Nezáleží na době užívání 🕓
Existuje mnoho tvrzení o tom, kdy je nejlepší čas užívat kolagen. A tato tvrzení mají teoretické opodstatnění: Pokud si ho dáš ráno, stráví se nalačno, a tedy se lépe vstřebá. Jiní tvrdí, že pokud jej použiješ jako součást oběda, může ti pomoci udržet si pocit nasycení až do večera. A někteří se domnívají, že jeho používání je nejoptimálnější v noci, protože může pomoci v procesu obnovy tvého těla během spánku. Faktem však je, že neexistuje žádný vědecký konsensus o „nejlepším čase“ k užívání kolagenu nebo dokonce o tom, že na denní době vůbec záleží. V konečném důsledku bys měla užívat kolagenové doplňky vždy, když je to pro tebe jednoduché a pohodlné. Klíčové je najít čas během  dne, kdy ho můžeš zařadit do své rutiny – protože každý doplněk funguje nejlépe, když ho skutečně užíváš pravidelně.

Vybírej kolagen typu I a III, abys získala výhody pro pokožku 💆‍♀️
Existuje nejméně 28 typů bílkovin, o kterých víme, že jsou přítomny u obratlovců, přičemž každý se nachází v různých oblastech těla. Pokud jde o pokožku, měla by ses zaměřit na typy I a III. Typ I je nejhojnější v těle, nejen v kůži. Najdeš ho v kloubech, kostech i šlachách. Jedna malá studie ukázala, že když lidé užívali perorální doplněk obsahující hlavně hydrolyzovaný kolagen typu I, po 60 dnech se jejich linie a vrásky na obličeji zdály hladší a pokožka byla hydratovanější. Typ III je méně známý kolagen, ale ne méně zajímavý. Tento typ kolagenu podporuje zdraví a pružnost pokožky. Jen málo studií se však zabývalo užíváním výlučně typu III – nebo přinejmenším stejným způsobem, jakým byl prováděn výzkum na typech I a II – ale některé celkové výzkumy poukazují na výhody kolagenu typu III. Především výzkumy zjistily, že obsah kolagenu typu III v kůži s věkem klesá. Typ I se také snížil, ale v menší míře, což možná naznačuje, že typ III může být klíčovým faktorem stárnutí pokožky. I když nevíme s jistotou, jestli je tomu tak, víme, že kolagen typu III je velmi důležitý pro funkci fibroblastů. Kolagen ORIN ELASTIC joint complex obsahuje hydrolyzované hovězí kolagenové peptidy typu I a III a kromě toho i vitaminy C, E, B1, B2, B6 , K2, D3, hořčík, kyselinu hyaluronovou či kyselinu listovou. Užíváním tohoto  komplexního kolagenového doplňku podpoříš nejen svou pokožku, ale také klouby, šlachy a svaly.

Kdy začít s užíváním kolagenu? 🤔
Pro ty, kteří se ptají, kdy začít s kolagenovou rutinou, tady je pravdivý fakt: tvá hladina kolagenu s věkem přirozeně klesá. Obecně to začíná již ve věku 20 let a každý rok klesá přibližně o 1 %. Kdy přesně to začne závisí na genetice, ale většina lidí začne tento pokles pozorovat v době, kdy dosáhnou 30. Naše těla vždy vyvažují produkci a degradaci kolagenu. Když jsme mladí, naše těla produkují více kolagenu, než se stihne rozložit. Tato rovnováha se s věkem naklání nesprávným směrem, protože regenerace tkání klesá. Je třeba vedať, že kolagenové doplňky nezvrátí hluboké, výrazné linie – ani nedokážou zvednout velmi ochablou pokožku. V zásadě magicky nezmizí stávající známky stárnutí. Proto je nejlepší použít kolagenové doplňky jako proaktivní metodu na podporu zdravé pokožky a pomoci zmírnit celkový oblouk nebo trajektorii stárnutí pokožky v průběhu času. Ale to, že si nezačala s doplňkem kolagenu ve svých 20 letech, neznamená, že je pozdě začít. To platí zejména při vstupu do menopauzy. Studie ukazují, že pokožka žen ztrácí přibližně 30 % kolagenu během prvních pěti let menopauzy a přibližně 2 % kolagenu každý rok poté během následujících 20 let. Tento pokles je zodpovědný za mnohé věci, které klasicky definujeme jako „zralá pleť“, jako je ochabnutí, rozšířené póry a hlubší vrásky. Užívání kolagenového doplňku během tohoto období ti může pomoci poskytnout klíčové stavební kameny, které pomohou tvému ​​tělu produkovat kolagen přirozeně, a tím, že podpoříš fibroblasty kožních buněk nebo části buněk, které tvoří kolagen a elastin.

Vždy se ujistí, že tvůj kolagen je čistý 🧬
Při výběru kolagenového doplňku si dej pozor na umělá barviva, syntetické příchutě, lepek, GMO, sóju a známé alergeny. Pokud má tvůj kolagenový produkt příchutě, hledej přírodní odrůdy. Kolageny ORIN obsahují výlučně 100% přírodní aroma a barviva jako například betakaroten či barvivo z červené řepy.