Zavodnění organismu - co ho způsobuje a jak mu předejít?

Obsah článku:

Zavodnění organismu nebo retence je problém, který trápí zejména ženy. Se zadržováním vody v těle se setkáváme hlavně před menstruací a během ní, ale může signalizovat i různé zdravotní problémy. Pokud se cítíš jako balón během horkých letních měsíců, nezoufej, má to tak většina žen. V článku se dozvíš, co zavodnění organismu způsobuje a jak se mu vyvarovat.

Příčiny zavodnění organismu

Horké počasí a nedostatek tekutin
Letní měsíce jsou doprovázeny vysokými teplotami, které vedou z zvýšenému pocení a vylučování tekutin z těla. Pokud nepřijímáš dostatek tekutin v podobě čisté vody, neochucených čajů či ovocných šťáv, může docházet k dehydrataci. Tělo přirozeně reaguje tak, že začne zadržovat vodu v organismu, což vede k otokům nohou a kotníků, nafouknutému bříšku a pocitu plnosti.

Nezdravá strava
Nezdravá strava, mastná jídla a množství soli. Zejména během léta si dopřejeme stravu, kterou běžně nekonzumujeme jako například grilovaná jídla, langoše, hranolky, slané lupínky a jiné. Tato jídla obsahují vysoký obsah soli, který je příčinou zavodnění organismu a otoků těla. Světová zdravotnická organizace doporučuje dospělému člověku denně přijmout 5 gramů soli. Toto číslo je však mnohonásobně vyšší.

Například:

  • 100 gramů šunky může obsahovat až 3 gramy soli,
  • dva krajíce celozrnného chleba obsahují asi jeden gram,
  • 100 gramů bramborových lupínků obsahuje 1,5 gramu,
  • 100 gramů tvrdého sýra také asi jeden gram soli.

Kromě množství soli je třeba si ustříhnout i potřebné množství vitamínů a minerálů, které běžně ze stravy nepřijmeme v dostatečném množství. Jde zejména o draslík, hořčík a vitaminy B skupiny.

Hormonální změny
Hormonální změny ovlivněné menstruačním cyklem také mohou vést z zadržování vody v těle, nadýmání a otokem. Potvrdila to i klinická studie publikovaná v časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Výsledky studie ukázaly, že zvýšené hladiny estrogenu a progesteronu mohou způsobovat zavodnění organismu. Také ženy v tomto období mají často chutě na potraviny s vysokým obsahem soli a cukru, což také může způsobovat otoky nohou a zadržování vody v organismu.

Nadměrné pití alkoholu
Zejména během letních měsíců často hasíme žízeň právě alkoholickými drinky, které kromě množství kalorií mají na náš organismus diuretické účinky, což znamená, že zvyšují produkci moči a zbavují tělo vody. To může vést k dehydrataci, na což tělo reaguje zadržováním vody, otokem chodidel, obličeje a dalších částí těla. Neznamená to však, že nemůžeš vypít ani kapku alkoholu, ale sklenku vína bys vždy měla doplnit sklenicí čisté vody či jiného nealkoholického nápoje.

Nedostatek pohybu
Problémy se zadržováním vody v organismu pociťují často lidé se sedavým zaměstnáním, které potrápí pocit těžkých nohou a otok chodidel. Dlouhé sezení a nedostatek fyzické aktivity, mohou vést ke zpomalení cirkulace krve, což může způsobit hromadění tekutin právě v dolních končetinách. Pohyb pomáhá rozšířit cévy a podporuje cirkulaci vody v organismu, díky čemuž se otok nohou může snížit.

Jak předcházet zavodnění organismu

Změna stravovacích návyků
Vyvážená strava, která není zpracována, obsahuje nízký obsah soli a cukru, je dobrou cestou ke zmírnění otoků nohou. Je vhodné sledovat si množství soli v stravě, protože její vysoký obsah kromě zavodnění organismu může způsobit řadu zdravotních problémů, jako například vysoký tlak či kardiovaskulární problémy.

Chceš-li snížit příjem soli, měla by ses vyhýbat rychlým občerstvením a zpracovaným potravinám. Nejjednodušší způsob, jak si vysledovat množství soli v stravě je, připravit si ji doma. Velký pozor však na různé směsi koření, jejichž většinový podíl tvoří právě sůl.

Stejně jako sůl, i sacharidy na sebe vážou vodu.

Pokud denně konzumuješ slazené nápoje a mlsneš před obědem sladkosti, na tvém těle se to velmi rychle projeví. Nejen že cukr zadržuje vodu v organismu, můžeš začít velmi rychle přibírat. Zaměř se na kvalitní jídelníček bohatý na čerstvé ovoce, zeleninu, bílkoviny a zdravé tuky.

Dostatečný pitný režim
Denně bys měla přijmout alespoň 30-40 ml vody na kilogram hmotnosti. To znamená, že pokud vážíš 55 kilogramů, měla bys během dne vypít alespoň 2200 ml vody, během horka i více. Slazené nápoje se však nedoporučují, protože obsahují vysoké množství cukru, což může vést ke kolísání hladiny cukru v krvi, k přibírání a zadržování vody v těle. Existuje spousta aplikací, které tě upozorní na to, že bys měla vypít sklenici vody. Dokážeš si tak vysledovat tvůj pitný režim během celého dne. Uvidíš, že si přirozeně rychle zvykneš na doplňování tekutin a budeš dostatek vody přijímat automaticky.

Zůstaň během dne v pohybu
Určitě dobře znáš pocit, když jsi dlouho seděla či v práci, autě nebo v letadle a měla jsi pocit, že tvé nohy jsou stále těžší a otékají. Pohyb dokáže rozproudit lymfatický systém a vyplavování nepotřebných látek z organismu.

Pokud nejsi vášnivá sportovkyně, tak mezi své aktivity zařaď alespoň půlhodinovou procházku denně nebo místo cesty autem, jdi do práce pěšky. Nezapomeň na pohyb i během dlouhé cesty letadlem či autem. Sezením na místě kdy piješ málo vody, abys nemusela často chodit na záchod a mlsáním se udělat si během dlouhé cesty přestávky, projít se a pokud to není možné, tak měň často polohy nohou. Můžeš vyzkoušet krouživé pohyby kotníků a nekřižování nohou. 

Vyzkoušej přírodní diuretika
Duretika jsou látky , které podporují tvorbu a vylučování moči, díky čemuž pomáhají snižovat množství tekutin v těle. Využívají se i v době detoxu, protože kromě nahromaděné vody z organismu dokáží efektivně vyplavovat i škodlivé látky. Mají široké využití v medicíně a v doplňcích výživy. Využívají se k léčbě různých stavů jako jsou otoky končetin, zadržování vody v těle či vysoký krevní tlak či prevence onemocnění ledvin. Přírodní diuretika se přirozeně nacházejí v mnoha rostlinách a bylinách. Mezi přírodní diuretika patří: pampeliška, kopřiva, petržel nebo brusinky.

Doplňky výživy s obsahem diuretik
Mnohé doplňky výživy s obsahem diuretik jsou vázány na lékařský předpis. ORIN AQUALOSS+ je chutný přírodní výživový doplněk na odvodnění organismu, jehož účinky se dostaví již za 7 dní. Efektivně zbavuje tělo nahromaděné vody a přináší úlevu od puchnutí nohou a pocitu těžkých končetin. Kombinace prémiových složek zbavuje tělo vody a zároveň nevyplavuje z organismu důležité minerály. Tento doplněk výživy obsahuje směs akáciové vlákniny, která se v těle rozpouští. postupně až po dobu 48 hodin. Obsahuje také extrakt z plodů Opuncie fíkové, který zvyšuje produkci moči a snižuje puchnutí končetin, což potvrdila i klinická studie trvající 28 dní. Ibišek syrský, který má výrazné močopudné účinky a extrakt z listů Pertlenu zahradního, který kromě podpory vylučování moči má také protizánětlivé a dezinfekční účinky na močové cesty.

Závěr

Se zadržováním vody v těle se pravidelně setká téměř každýdá žena, je spojeno s menstruačním cyklem a hladinou hormonů. Zavodnění organismu způsobuje otoky nohou, rukou, obličeje i nafouklé bříško. Zadržování vody v těle během letních měsíců je také velmi typickým jevem, který způsobuje nedostatečný pitný režim, nadměrná konzumace soli, cukrů nebo alkoholu, sedavé zaměstnání a vysoké teploty. Zadržování vody v těle dokážeš ovlivnit pravidelným pohybem, vyváženou stravou a pitným režimem, který zahrnuje zejména neslazené nápoje. Dokáží ti pomoci i doplňky výživy s obsahem přírodních diuretik, které tělo zbavují nahromaděné vody a přinášejí úlevu od otoků a pocitu těžkých nohou.