Víš, kdy je nejlepší doba k užívání kolagenu?

Kdy je nejlepší začít užívat kolagen?

Naše těla přirozeně produkují a ukládají kolagen, ale jak stárneme, naše zásoby kolagenu začínají klesat. Pochopení časové osy produkce kolagenu ti může pomoci určit nejlepší čas na užívání kolagenu na základě tvého věku.

Zásoby přirozeného kolagenu ve tvém těle dosahují vrcholu mezi dvacítkou a třicítkou a od té doby se časem snižují. Když dosáhneš věku 40 let, hladina kolagenu tvoří přibližně 70 % původní hladiny. Pokračuje ve snižování na přibližně 60 % ve věku 50 let, 44 % ve věku 60 let a 32 % ve věku 70 let. Tvorbu kolagenu ovlivňuje ale také genetika a životní styl. Kromě věku ovlivňují zásoby kolagenu i následující faktory:

  • Výživa – I když můžete pociťovat určité zdravotní výhody z veganské nebo vegetariánské stravy, odstraňuješ tím z jídelníčku zdroje kolagenu živočišného původu. Časný začátek podpory a ochrany produkce kolagenu jinými způsoby je tedy klíčový pro vegany a ty, kteří nejedí maso.
  • Cvičení – Dostatek pohybu ti může pomoci udržet přirozenou produkci kolagenu. Studie z roku 2015 publikovaná v časopisu Aging Cell naznačila, že sedavý způsob života a nízká svalová hmota mohou vést k příznakům stárnutí pokožky, včetně ztráty kolagenu.
  • Vystavování se slunci – Chronické vystavování se slunečním UV paprskům může přispět k rozkladu kolagenu. Pokud trávíš spoustu času venku, ochrana pokožky je nezbytná pro zachování stávajícího kolagenu. Proto je vhodné začít s doplňkem na podporu kolagenu dříve než později.

Jaká část dne je nejlepší pro užívání kolagenu?

Některé výživové doplňky je nejprospěšnější brát  na začátku nebo na konci dne – kolagen však mezi ně nepatří. Níže uvádíme několik skvělých časů pro užívání kolagenu z různých důvodů.

🥱 Ráno
Možná jsi už slyšela , že ráno je ten správný čas k užívání určitých doplňků. To může platit pro některé vitamínové doplňky, protože jejich užívání nalačno brání žaludeční kyselině v jejich degradaci. To ovšem neplatí pro kolagen ze dvou důvodů. Žaludeční kyselina se neobjevuje jen tehdy, když se jídlo dostane do žaludku. Je aktivnější, když je tvůj žaludek prázdný, a klesá, když sníš jídlo. Žaludeční kyselina nepoškozuje ani nerozkládá kolagenové doplňky. Kolagen je třeba nejprve rozložit na aminokyseliny, které pak začnou svoji práci při tvorbě kolagenu. Navíc, většina z toho se děje v tenkém střevě a ne v žaludku. To ovšem neznamená, že nemůžeš užívat kolagenový doplněk ráno. Přidání kolagenu do kávy, ovesných vloček nebo smoothie ti může pomoci zajistit, abyste svůj den začali výživným jídlem.

🌞 Polední
Jednou z možných výhod užívání kolagenových doplňků odpoledne je snížení chuti. Studie ukázaly, že konzumace většího množství bílkovin, jako je kolagen, může pomoci zvýšit pocit plnosti. Místo toho, abys sahala po méně výživných pochutinách, můžeš si do lehkého jídla přimíchat práškový kolagenový doplněk, čímž se zasytíš, snížíš chuť k jídlu a zároveň podpoříš své tělo.

😴 Noc
Někteří odborníci doporučují užívat určité doplňky k večeři, protože jsou rozpustné v tucích a tělo je může lépe absorbovat. Kolagen je však rozpustný ve vodě, což znamená, že si nemusíš dělat starosti s užíváním kolagenu v kombinaci s jídlem. Tvé tělo ho vstřebá kdykoli během dne.

Ačkoli existují různé možné výhody užívání kolagenu v různých časech dne, nejlepší doba k užívání kolagenu je v konečném důsledku kdykoli. Pokud zjistíš, že tvé tělo reaguje na kolagenové doplňky v různých časech dne odlišně, vždy můžeš změnit svou rutinu na něco, co pro tebe funguje lépe. Naše jedinečná těla reagují na nové doplňky jinak, i když jsou mírné, prospěšné.

Udělej kroky k začlenění kolagenu do své rutiny

V jakém bodě života užiješ kolagen, je tvoje osobní volba. Můžeš se rozhodnout, že začnete užívat kolagen již ve dvacítce, nebo počkáš, až tvé přirozené hladiny kolagenu nezačnou v menopauze o něco více klesat. Přestože na suplementaci kolagenu nikdy není pozdě, lidem s určitým životním stylem může prospět, pokud začnou dříve. Ráno, v poledne a večer jsou přijatelné možnosti. Správná volba závisí jen na tom, jak tvé tělo na doplněk reaguje a jaká rutina ti nejlépe vyhovuje.

Nezapomeň se níže přihlásit k odběru našeho newsletteru. Vždy když vyjde užitečný článek dáme ti o tom info.👇👇👇