Jak podpořit imunitu v chřipkovém období? Nepodceňte tyto rady

Chřipkové období představuje výzvu nejen pro naše zdraví, ale také pro naši imunitu. S příchodem chladných měsíců stoupá riziko nachlazení, nákazy chřipkou a dalšími respiračními onemocněními. Získejte praktické a ověřené tipy, jak posílit svoji obranyschopnost a podpořit imunitu v chřipkovém období. 

Obsah článku:

🔈Audio verze článku:

Na úvod špatná zpráva: žádný jednoduchý a expresní recept či lék na imunitu neexistuje. 

Imunitní systém je fascinující komplexní systém, který závisí na několika faktorech. Svou roli hraje i genetika, kterou bohužel ovlivnit neumíme. A teď ta dobrá zpráva: Posílení imunity je sice běh na dlouhou trať, ale pomocí stravy, pohybu a celkového životního stylu můžete dosáhnout výrazného zlepšení imunity jak u dětí, tak i u dospělých.

Nyní Vám prozradíme jak na to? Zde je několik osvědčených tipů, jak posílit svou obranyschopnost a nastartovat imunitní systém. Tyto tipy oceníte především, když se venku čerti žení a viry mají karneval. Začněte je však praktikovat co nejdříve, abyste se na příchod chladných měsíců připravili co nejlépe.

Imunita a zdravá strava: základ úspěchu

Jednou z nejefektivnějších a nejpřirozenějších metod, jak toho dosáhnout posílení imunity, je správná strava. Zaměřte se na to, aby tělo získalo co nejvíce živin z přírodních potravin a vylučte z jídelníčku ty, které tělu škodí.

✅ Zbavte se cukru a ultra zpracovaných potravin 
Věděli jste, že v chřipkovém období může konzumace cukru výrazně usnadnit vaše onemocnění? Potraviny s vysokým obsahem cukru totiž dokážou tzv. „vyhladovět“ prospěšné střevní bakterie a naopak, nadměrně nakrmit ty špatné. Jako první krok proto vylučte nebo alespoň omezte ultra zpracované potraviny jako masově produkovaný chléb a pečivo, uzeniny, mraženou pizzu, sušenky, chipsy, slazené nápoje či instantní polévky. 

✅ Citrusy: kyselé poklady pro váš imunitní systém
Citrusové plody, jako jsou pomeranče, citrony a grapefruity, jsou bohaté na vitamín C, který je považován za jeden z nejdůležitějších vitamínů pro zdravou imunitu. Zařaďte do svého jídelníčku čerstvé ovoce jako pomeranče, citrony, limetky a grepy, případně čerstvé citrusové šťávy.

✅ Česnek a cibule jako přírodní antibiotika
Věděly to už naše babičky a jejich babičky. Česnek a cibule mají mnoho zdravotních benefitů, včetně schopnosti posílit imunitu. Obsahují sloučeninu alicin, která má antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. Přidejte česnek, cibuli či šalotku do jídel, připravte si pomazánku nebo zdravý cibulově-česnekovo-medový sirup.

✅ Fermentované potraviny: zdraví začíná ve střevech
Už starověcí Egypťané, Číňané a Řekové znali výhody fermentovaných potravin. Fermentované produkty jsou mimořádně prospěšné, protože obsahují probiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru. Dopřejte si několikrát týdně jogurty, kefír, kysané zelí, kimchi, sojovou pastu miso, tempeh nebo kombuchu.

✅ Zelená listová zelenina: vitamíny na dosah ruky
Listová zelenina zelené barvy obsahuje množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, které podporují imunitní systém. Pokud přemýšlíte, jak podpořit imunitu v chřipkovém období, zaostřete na špenát, kapusta nebo rukolu, bohaté na vitamíny A, C, E a K. Připravit si můžete čerstvé saláty nebo smoothie.

✅ Ořechy a semena: zdroj zdravých tuků a vitamínů
Ořechy (jako mandle a vlašské ořechy) a semínka (jako chia nebo lněné) jsou bohatá na antioxidanty, vitamin E a zdravé tuky. Také jsou zdrojem vlákniny, která podporuje zdravou střevní mikroflóru. Přidejte hrst ořechů do svého snídaňového jogurtu nebo si je vychutnejte jako zdravou svačinu. 

✅ Zázvor: teplo a protizánětlivý účinek
Zázvorový čaj je známý ideální podzimní nápoj díky látce gingerol, která má výrazné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. V podzimním či zimním období tyto látky mohou přispět ke zmírnění symptomů chřipky, jako jsou bolest v krku a zánět. Pijte denně teplý zázvorový čaj nebo si naordinujte každý den doušek silného zázvorového shotu

✅ Ryby: omega-3 mastné kyseliny na pomoc imunitě
Ryby, zejména tučné druhy jako losos a makrela (ale také sardinky, tuňák či pstruh), jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny , které mají protizánětlivé účinky a pomáhají snižovat chronické záněty, čímž také podporují imunitní systém. Kromě toho jsou ryby významným zdrojem vitamínů a minerálů, jako jsou vitamín D, B12, selen a zinek. Konzumace se doporučuje alespoň dvakrát týdně.

✅ Teplé nápoje: zahřejte tělo zevnitř
Během podzimu a zimy pijte co nejméně vína, piva či studených nápojů. Místo toho si uvařte teplý čaj z bylinek, jako jsou echinacea, rakytník, andrografie, bez černý a astragalus, které pomáhají budovat imunitu. Do svého jídelníčku zařaďte i silné vývary z kostí. Dodávají tělu aminokyseliny jako arginin, glutamin a glycin - všechny tyto látky jsou výbornými prostředky k posílení imunity.

Imunita a pohyb: rozprouďte imunitní buňky

Věděli jste, že fyzickou aktivitou podpoříte cirkulaci krve, což pomůže imunitním buňkám se efektivněji pohybovat po těle a reagovat na infekce? Tady je pár tipů, jak pohybem podpořit imunitu v chřipkovém období i mimo něj.

✅ Začněte s pravidelnými aerobními aktivitami
Aerobní cvičení, jako jsou běh, chůze, plavání nebo cyklistika zlepšují krevní oběh, což umožňuje rychlejší přenášení bílých krvinek a protilátek po těle. Snažte se alespoň třikrát týdně věnovat 30 minut fyzické aktivitě se střední intenzitou nebo 75 minut intenzivní fyzické aktivitě. 

✅ Projděte se na čerstvém vzduchu
Procházky na čerstvém vzduchu vám pomohou zlepšit náladu a snížit stres. Ten je velkým nepřítelem imunity, protože pokud ho pociťujete dlouhodobě, oslabuje obranyschopnost organismu. Pokud strávíte alespoň 20-30 minut denně na čerstvém vzduchu, uděláte něco nejen pro své fyzické zdraví, ale také pro duševní pohodu.

✅  Otužování jako každodenní rituál
Čím častěji vystavujeme tělo chladu, tím se stává odolnějším vůči chorobám. Začínejte pomalu – například, když se sprchujete teplou vodou, na konci si dejte na chvíli studenou. Studie hovoří o tom, že pokud se budete otužovat pravidelně, urychlíte imunitní reakci těla a pravděpodobně budete méně často nemocní různými respiračními onemocněními.

✅ Saunování pro posílení imunity
Teplo v sauně pomáhá rozšířit cévy, čímž podporuje prokrvení a lymfatickou drenáž. Navíc organismus pocením odstraňuje toxiny, které mohou také oslabovat imunitu. Doporučuje se strávit v sauně 15-20 minut, a poté se ochladit, buď studenou sprchou, nebo přikrytím studeným ručníkem.  

Imunita a psychika: důležitý je spánek i odpočinek

Člověk je nejen tělo, ale také duše. Na to ovšem často ve spěchu dnešní doby zapomínáme a spojujeme si imunitu pouze se stravou či pohybem. Několik vědeckých výzkumů však prokázalo, že pro budování imunity je důležitý i dostatečný spánek, odpočinek a především psychická rovnováha. Na co konkrétně se zaměřit?

✅ Zlepšete kvalitu spánku
Je prokázáno, že 6 a méně hodin spánku nestačí. Snažte se zajistit si 7-8 hodin spánku denně. Vytvořte si pravidelný spánkový režim, vyvarujte se modrému světlu z elektronických zařízení před spaním a vytvořte si příjemné prostředí pro spánek. Zvažte také relaxační techniky, jako jsou meditace nebo hluboké dýchání.

✅ Eliminujte stres a najděte si čas k odpočinku
Při dlouhodobém stresu stoupá hladina kortizolu, který může oslabit imunitní odpověď organismu. Stres zvyšuje také riziko onemocnění kardiovaskulárního systému či trávicího traktu a vede k nezdravým návykům, jako přejídání, alkoholismus či nespavost. Zaměřte se tedy na pravidelný odpočinek a relax. Pomoci může také masáž, která stlačí hladinu stresového hormonu kortizolu o více než 50 %.
 

Imunita a hygiena: mytí rukou je základ

Věděli jste, že chřipkový virus je schopen přežít až 12 hodin na oblečení, 12 hodin na papírových kapesnících a několik dní na plastových površích? Pracujete-li v prostředí, kde se pohybuje mnoho lidí nebo cestujete do práce veřejnou dopravou, můžete přijít do styku nejen s virem chřipky či covidu, ale i dalšími. Jaká hygienická opatření vám pomohou snížit riziko nákazy?

✅ Dbejte na pravidelné mytí rukou
Důkladně si myjte ruce mýdlem a vodou alespoň 20 sekund, zejména po návštěvě veřejných míst, veřejné MHD, po použití toalety nebo před jídlem. Vyhněte se osoušečům rukou, které rozptylují škodlivé patogeny do vzduchu. Studie ukázaly, že v porovnání se suchými papírovými ručníky mohou zvýšit počet mikroorganismů v okolí až o 27-200 %.

✅ Udržujte osobní a pracovní prostředí čisté
Zdá se, že jde o maličkost, ale divili byste se, kolik virů přežije na vaší klávesnici či kuchyňském stole ve společné kuchyňce. Pravidelně dezinfikujte povrchy, kterých se často dotýkáte, jako jsou stoly, dveře, kliky, klávesnice, mobilní telefony a další elektronická zařízení. Snížíte riziko, že se k vám dostanou nejrůznější nežádoucí patogeny.

Výživové doplňky pro imunitu: vaši pomocníci po ruce

Pokud máte oslabenou imunitu, nebo si nejste jisti, zda jsou vaše strava a životní styl dostačující, můžete se opřít i o výživové doplňky. Které jsou ty nejvhodnější?

✅ Vitaminy C a D pro imunitu
Mezi nejvíce doporučované vitamíny na imunitu patří vitamín D, známý také jako "sluneční vitamín." Přispívá ke správnému fungování imunitního systému, zdravým kostem a zubům. Dalším cenným vitamínem pro posílení imunity je vitamín C, který pomáhá  stimulovat funkci bílých krvinek, které jsou pro imunitní systém klíčové.

TIP: Pro komplexnější podporu imunity v chřipkovém období sáhněte po doplňku ORIN IMMUN Imunity complex, který posílí vaši střevní bariéru a ochrání tělo před viry.

✅ Probiotika
Podpořte zdraví svých střev probiotiky, nejlépe takovými, které obsahují alespoň 20-50 miliard životaschopných organismů a několik druhů dobrých bakterií. Probiotika, známé také jako "dobré bakterie", hrají významnou roli ve zdraví střev a tím i v podpoře imunity. 

TIP: Vhodnou volbou je ORIN PROBIO Immunity balance, který obsahuje až 10 probiotických kmenů.

✅ Zinek
Zinek je minerál, který hraje klíčovou roli v mnoha biologických procesech v těle, včetně podpory imunitního systému. Pokud cítíte, že se blíží nachlazení, pomůže vám již 25 miligramů zinku denně. Najdete jej v potravinách jako jsou maso, luštěniny, ořechy a mléčné výrobky. Máte-li podezření na nedostatek zinku ve stravě, dobrou volbou může být 
doplněk výživy ORIN zinek.

✅ Vláknina
Vliv vlákniny na imunitu a střevní mikrobiom je nesporný. Zdravé střevo je základem dobrého imunitního systému – vždyť až 70 % imunitních buněk se nachází v našich střevech. Proto je důležité pravidelně konzumovat vlákninu, která slouží jako potrava pro přátelské bakterie, které potřebujeme k boji proti patogenům.

TIP: ORIN FIBER vláknina obsahuje akáciovou vlákninu, která patří k nejkvalitnějším druhům. Ať už trpíte syndromem dráždivého tračníku nebo jen chcete podpořit zdravé trávení, pomůže Vám udržet dostatečný příjem vlákniny i po náročné dny.

Závěr

Posílení imunity je komplexní proces, který vyžaduje čas a úsilí. Přestože neexistuje žádný zázračný expresní způsob, jak podpořit imunitu v chřipkovém období, dodržováním osvědčených zásad v oblasti stravy, pohybu a životního stylu můžete významně přispět ke zlepšení obranyschopnosti. Odstraněním nezdravých ultra zpracovaných potravin, pravidelným cvičením, dostatečným spánkem a dodržováním hygienických návyků vytvoříte silný základ pro zdravý imunitní systém.

Nezapomínejte, že prevence je klíčová, a proto je rozumné začít s těmito změnami již nyní, abyste se na příchod chladných měsíců připravili co nejlépe. S ohledem na zdraví doporučujeme zvážit, jestli je Vaše strava dostatečná nebo potřebujete pomoc ve formě probiotik, vitamínů a vlákniny.  Vždyť jak říká staré známé pořekadlo, zdraví máme jen jedno.