Vláknina pod lupou: 3 vlastnosti vlákniny, které podpoří hubnutí

Na začátku nového roku si mnoho lidí dává předsevzetí. Mezi nejčastější patří hubnutí, úprava hmotnosti, formování postavy a zdravá strava. Jak ale začít hubnout tak, aby bylo hubnutí zdravé a udržitelné? Nepátrej po zázračných pilulkách na hubnutí, díky kterým zhubneš bez námahy. Žádná zázračná dieta také neexistuje. Pravdou je, že bez úsilí to nikdy nepůjde, a platí základní pravidlo – výdej energie musí být vyšší než její příjem. V tvém úsilí zhubnout ti ale může pomoci vláknina a její přirozené vlastnosti. Díky nim podpoříš hubnutí a zároveň zajistíš skvělé fungování těla.
 

 

Tři vlastnosti vlákniny, které ti pomohou při hubnutí

Vláknina je důležitá pro celkové zdraví našeho střeva, a tím i pro zdraví celého těla. Chceš-li se dozvědět více o tom, co vláknina vlastně je, jaké druhy existují a kolik by jí měl denně přijímat člověk, který chce být zdravý, doporučujeme tento blog. Teď se ale podívejme na to, které vlastnosti vlákniny ti pomohou při hubnutí a jak je co nejlépe využít ve svůj prospěch.

 

1. Vláknina zpomaluje vyprazdňování žaludku a vytváří pocit sytosti

Aby ses podpořil přirozené sytící vlastnosti vlákniny, je vhodné ji konzumovat před jídlem. Ideální je začít jídlo porcí zeleniny nebo zeleninovým salátem. Vláknina po přechodu do tenkého střeva absorbuje vodu a zvětšuje objem zkonzumované potravy. Výsledkem je, že vydržíš déle sytý a hlad se dostaví později, což ti pomůže snížit denní kalorický příjem.

Pokud užíváš vlákninu ve formě doplňků stravy, vezmi ji 15–30 minut před jídlem. I u doplňků stravy vybírej vlákninu, která je pestrá a složená z různých druhů rozpustné vlákniny, například náš ORIN Fiber, který kombinuje dva druhy rozpustné vlákniny a další látky pro výživu střevního mikrobiomu.

 

2. Vláknina snižuje aktivitu některých enzymů a váže žlučové kyseliny

Snížením aktivity enzymů v tenkém střevě se ovlivňuje rozklad sacharidů. Takto se ze škrobu, který je obsažen v bramborách, rýži, těstovinách a dalších složkách stravy, dostane do těla méně glukózy. Glukóza je hlavním zdrojem energie v těle, a méně glukózy tedy znamená méně přijaté energie.

Navíc vláknina váže žlučové kyseliny, které mají za úkol rozkládat tuky. Tímto způsobem vláknina snižuje vstřebávání tuků a může přispět ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

 

3. Vláknina tvoří bariéru pro vstřebávání glukózy

Zkonzumovaná vláknina vytváří v tenkém střevě lepkavou síť, která brání glukóze v cestě do krevního oběhu. Opět platí pravidlo, že čím méně glukózy se dostane do krve, tím méně energie ze stravy přijmeme. Nižší kalorický příjem pak přispívá k redukci hmotnosti.

 

Vláknina a její význam pro sportovce

Význam vlákniny je obrovský také pro sportovce a pro všechny, kteří konzumují vyšší množství bílkovin. Vláknina, která se dostane v nezměněné podobě do tlustého střeva, se stává potravou pro přátelské bakterie osídlující tuto část trávicí soustavy. Strava bohatá na bílkoviny naopak podporuje růst hnilobných bakterií, což zvyšuje riziko zánětů a civilizačních onemocnění. Vláknina podporuje množení přátelských bakterií a vytváří ve střevě prostředí, které potlačuje růst hnilobných bakterií způsobený nadměrným příjmem bílkovin.

Shrnutí na závěr:

Vláknina není zázračný recept na hubnutí, ale může ti pomoci v tvém úsilí zhubnout. I pokud není tvým cílem redukce hmotnosti, oceníš její přínos pro udržení zdravé váhy a správné fungování těla. Zařaď dostatek vlákniny do svého jídelníčku a tělo se ti odvděčí. Budeš mít více energie, lepší imunitu a spoustu dalších zdravotních benefitů.

Autor: Peter Vanka, zakladatel společnosti Orin

vlaknina hubnuti web cz